Nieuws aanbieders

Update voor aanbieders

02 september 2022

STAP-budget van 1 september snel op, ondanks hoger budget
Op 1 september om 10.00 uur opende UWV het nieuwe STAP-aanvraagtijdvak en om 12.15 uur was het budget alweer vergeven. Hoewel het budget voor dit aanvraagtijdvak 6,5 miljoen euro hoger was (totaal: 38,5 miljoen euro), was het binnen 2 uur en een kwartier op. Er hebben 44.000 mensen STAP-budget aangevraagd. Veel geïnteresseerden hebben helaas nog  geen aanvraag kunnen doen maar hebben dit jaar nog een kans om de subsidie te bemachtigen, op 1 november.

 

Verwerking aanvragen
UWV meldt op 1 september dat een deel van de aanvragen al is goedgekeurd en dat het grootste deel aankomende dagen wordt verwerkt. Het is dus voor opleiders nog even afwachten hoeveel van de mensen die zij een STAP-aanmeldingsbewijs hebben afgegeven het gelukt is om STAP-budget te verkrijgen.

 

Bezoekcijfers STAP-budget.nl
Ook in de aanloop naar het 4e tijdvak hebben ongeveer 200.000 unieke bezoekers een opleiding gezocht op STAP-budget.nl. Deze keer was het met name druk in de laatste 3 weken, waarschijnlijk in verband met de vakanties. Wij verwachten dat in heel 2022 meer dan 1 miljoen bezoekers op STAP-budget.nl zoeken naar een opleiding, coach of andere activiteit om zich verder te ontwikkelen!

De bezoekcijfers over de laatste 2 maanden laten zien dat mensen STAP-budget.nl gemiddeld langer dan 4 minuten per keer bezoeken en dat de helft van de bezoekers vaker terugkomt. Er zijn meer dan 10 miljoen resultatenpagina's bezocht in deze periode en iedere opleiding werd gemiddeld zo'n 100x in detail bekeken. Per opleiding klikten in deze periode gemiddeld 20 bezoekers door naar de aanmeldpagina van de opleider, brochure downloads of een andere door de opleider ingestelde landingspagina.

Ook coaches profiteren mee van de aantrekkingskracht van STAP-budget. Gemiddeld werd ieder coachprofiel op STAP-budget.nl 45x bekeken. De conversie naar bezoekers op de site van de coaches is hoog. Gemiddeld kreeg iedere coach 20 bezoekers in deze periode.

Zowel voor opleiders als coaches is STAP-budget nl, met de lage plaatsingstarieven van resp. 12,50 en 16,67 euro per maand (bij jaarfacturatie) een zeer efficiënt kanaal. Jaarabonnementen worden meestal al in 1 tijdvak ruimschoots terugverdiend. De meeste opleiders hebben hun aanbod op STAP-budget.nl de afgelopen maanden dan ook uitgebreid.


Ontwikkelingen afwegingskader arbeidsmarktgerichtheid
Arbeidsmarktgerichtheid van de scholing is één van de voorwaarden voor deelname aan het STAP-budget. Om opleiders te ondersteunen bij het bepalen of een scholing wel of niet arbeidsmarktgericht is, heeft ROA in opdracht van het ministerie van SZW een afwegingskader opgesteld. Dit afwegingskader is aangescherpt en voorzien van (nieuwe) voorbeelden. Voor opleiders is het zeer relevant om deze pagina te raadplegen.


Aanpassingen in de STAP-budget regeling
Op 31 augustus zijn er in de Staatscourant enkele aanpassingen gepubliceerd in de Subsidieregeling STAP-budget. Lees hier de belangrijkste conclusies en tekstdelen:

  • Voor het aanvraagtijdvak van 1 september en 1 november 2022 komt er in totaal 12,9 miljoen extra beschikbaar.
  • Voor personen die niet in staat zijn om digitaal een aanvraag in te dienen is vanaf 1 september 2022 1,9 miljoen per aanvraagtijdvak beschikbaar. Een terzake deskundige van UWV oordeelt over de vraag of sprake is van een dergelijke situatie.
  • De gronden om tot verwijdering te kunnen overgaan van een opleider zijn als volgt uitgebreid: ‘Het gaat niet alleen om misbruik of oneigenlijk gebruik. Ook als een opleider op een andere manier tekortschiet kan deze verwijderd worden. Het tekortschieten kan verschillende vormen aannemen en het is aan de Toetsingskamer STAP om op basis van praktijk casuïstiek te oordelen of daar sprake van is. Veelal zullen van cursisten of van collega-opleiders signalen komen die tot het oordeel van tekortschieten leiden. Er zijn enkele voorbeelden te noemen van een tekortschieten als opleider. Een opleider die zijn zaken niet op orde heeft, die onevenredige druk uitoefent op cursisten, die emotionele uitbarstingen heeft jegens zijn cursisten, die geen enkele aandacht heeft voor zijn cursisten, die van zijn cursisten een (veel) hogere bijdrage vraagt dan van cursisten die zich niet op basis van de STAP-regeling hebben aangemeld.’
  • Over de subsidiëring van EVC-trajecten, bijdragen van derden (cofinanciering), de invulling van meerjarige scholingsactiviteiten en vervolgaanvragen in geval van meerjarige scholingsactiviteiten is het volgende aangegeven: ‘Deze onderdelen zouden in de doorontwikkeling van de STAP-regeling ná 1 januari 2022 worden meegenomen, waarbij de datum van 1 januari 2023 als streefdatum geldt. Inmiddels is uit signalen van de uitvoeringspraktijk gebleken dat wijziging van deze datum noodzakelijk is. Hoewel deze onderdelen de hoogste prioriteit hebben in de doorontwikkeling en de werkzaamheden hiertoe al zijn opgestart, is het technisch lastig om deze onderdelen te realiseren, wat de datum van 1 januari 2023 niet haalbaar maakt. De nieuwe inwerkingtredingsdatum is op 1 juli 2023 vastgesteld. Het streven blijft naar een spoedige en zo mogelijk eerdere invoering.’

Presenteer je je STAP-aanbod nog niet op STAP-budget.nl?
Meld je dan nu aan. Voorwaarde voor het plaatsen van je STAP-opleidingen op STAP-budget.nl is natuurlijk dat je STAP-opleidingen opgenomen zijn in het scholingsregister van DUO of dat je concreet zicht hebt op opname hierin.

 
Tot zover deze update. Mochten er weer ontwikkelingen zijn, dan komen we weer in de lucht.

15 september 2023
STAP-budget.nl gaat verder als Opleidingvinden
Nu STAP stopt, gaat STAP-budget.nl verder als Opleidingvinden. Zo kunnen we mensen blijven helpen met het vinden van de beste opleidingen, en aanbieders blijven helpen met het vinden van meer deelnemers.
14 juni 2023
De laatste ontwikkelingen in de STAP-regeling
STAP stopt per 2024 vanwege bezuinigingen | 3 juli start eerstvolgende aanvraagtijdvak | Vanaf september naar verwachting alleen OCW-erkend scholingsaanbod mogelijk met STAP.
13 juni 2023
Nieuw voor opleiders: Logoblokken op STAP-budget.nl
Geef je merk extra aandacht en toon je aanbod exclusief als een bezoeker op je logoblok klikt! Logoblokken vergroten je naamsbekendheid en zorgen voor meer bezoek naar je plaatsingen. En daarmee voor meer aanmeldingen.
03 maart 2023
Zojuist bekend gemaakt: nieuw aanvraagmoment STAP!
UWV heeft zojuist bekend gemaakt dat STAP-budget weer aangevraagd kan worden op vrijdag 17 maart om 10.00 uur!