Nieuws aanbieders

Update voor aanbieders

18 mei 2022

Tweede aanvraagtijdvak verliep soepel
Het aanvraagtijdvak van maandag 2 mei heeft 2 dagen opengestaan bij UWV en verliep een stuk soepeler dan het eerste aanvraagtijdvak. In de ochtend van 2 mei was het nog heel druk in het STAP-portaal van UWV en waren er digitale wachtrijen van meer dan een uur met af en toe een korte stop in het proces, maar vanaf circa 13.00 uur konden burgers vrij snel inloggen, hun opleiding kiezen en hun STAP-aanvraag indienen. Opleiders geven aan dat er zeker nog zaken in de processen bij UWV en henzelf verbeterd kunnen worden, maar dat het wel steeds werkbaarder wordt. Positief is ook dat naar verwachting de meeste mensen die dat wilden STAP-budget hebben kunnen aanvragen. Dit concluderen we omdat de laatste paar procent van het beschikbare subsidiebudget in circa een dag is opgegaan, dus relatief langzaam. Kerncijfers van het tweede tijdvak zijn nog niet vrijgegeven door het ministerie. 

 

Goede resultaten op STAP-budget.nl
Van opleiders die bij ons hun STAP-aanbod publiceren is de reactie gelijk als in het eerste tijdvak: het aantal ingeschreven deelnemers was boven verwachting en de resulterende omzet overtreft ruimschoots de investering! Dat is fijn om te horen. Het aantal bezoekers op STAP-budget.nl was ook boven verwachting en vergelijkbaar met de periode vlak voor het het eerste tijdvak, namelijk ongeveer 200.000 bezoekers. In het tweede tijdvak was het aantal bezoeken gelijkmatiger verdeeld over het aanvraagtijdvak. Als deze trend doorzet zullen dit jaar meer dan 1 miljoen bezoekers op STAP-budget.nl zoeken naar een opleiding, coach of andere activiteit om zich verder te ontwikkelen!

 
Kleine opleiders krijgen politieke aandacht, maar nog geen toezeggingen
Naar schatting heeft iets meer dan een kwart van de opleiders in de private sector een omzet van minder dan 100.000 euro en kan als ‘kleine opleider’ worden gezien. Deze opleiders kunnen nu niet meedoen met de STAP-regeling, tenzij zij een branche erkenning hebben die toegang geeft tot het STAP-register. Dit omdat door de keurmerken voor private opleiders die tot nu toe toegang geven tot het STAP-scholingsregister een hogere minimale jaaromzet voor opleidingen wordt gehanteerd. Met deze omzeteis proberen deze keurmerken de financiële stabiliteit en de voortgang van opleidingen te garanderen. Dit is te lezen in de antwoorden op de kamervragen over ‘kleine opleiders die buiten de boot vallen omdat ze niet kwalificeren voor het STAP-budget’ van minister Van Gennip en minister Wiersma.

In de antwoorden aan de kamer is ook te lezen dat er op dit moment prioriteit wordt gegeven aan de ontwikkeling van het toetsingskader om meer keurmerken in de gelegenheid te stellen om aan te sluiten op het scholingsregister STAP-budget. De verwachting is dat dit proces rond de zomer afgerond is en de eerste nieuwe keurmerken dan een verzoek tot toelating kunnen indienen. Of dit een oplossing gaat zijn voor kleinere opleiders die nu niet voldoen aan de omzeteis van de al toegelaten keurmerken is nog niet duidelijk. Lees hier het betreffende kamerstuk. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden en je een update geven als er nieuwe ontwikkelingen zijn!


Opleiders met Cedeo- of branche-erkenning voor STAP kunnen vanaf 1 juli meedoen
Binnenkort zullen ook opleiders met het Cedeo-keurmerk en scholingsactiviteiten met het CPION-keurmerk worden toegelaten volgens de ministers. In de planning van DUO kunnen opleiders met een Cedeo-erkenning rond deze tijd (half mei) hun scholingsactviteiten invoegen in het scholingsregister. Vanaf 1 juli kan dan ook voor deze opleidingen STAP-budget aangevraagd worden. Voor CPION is door DUO nog geen planning afgegeven. 

Naast het toelaten van keurmerken, wordt er in de eerste fase van STAP ook ervaring opgedaan met het toelaten van branche-specifieke scholingsactiviteiten van branche-opleiders die erkend zijn door branche erkennende organisaties. Het gaat hierbij veelal om kleinere opleiders die specialistische scholing bieden. Dit proces zit nog in de opstartfase.

Om nu al deelnemers hiervoor te werven en STAP-aanmeldingsbewijzen hiervoor af te geven, kunnen deze opleiders hun scholingen nu al presenteren op STAP-budget. nl! Door plaatsing op STAP-budget. nl maak je je aanbod goed vindbaar op internet. We brengen graag ook jouw STAP-aanbod uitgebreid onder de aandacht met diverse links naar de eigen website. Lees hier meer over het werkt en hoe je je kunt aanmelden.

 

STAP-budget.nl weer een stukje verbeterd
Op de achtergrond werken we door aan de verbetering van STAP-budget.nl. Een verbetering die we graag even benoemen is de aanbiederspagina waar je organisatie wordt gepresenteerd en waar je aanbod overzichtelijk bij elkaar staat. Deze aanbiederspagina is verduidelijkt door hier alleen die categorieën (zoals ‘STAP-opleidingen’, ‘Coaches’, en ‘Open dagen’) te tonen waarin je als aanbieder plaatsingen hebt gedaan. Heb je nog verdere verbeterideeën voor ons? Laat het weten weten door de blauwe feedbackbutton te gebruiken aan de rechterzijde van de website.

 

Presenteer je je STAP-aanbod nog niet op STAP-budget.nl?
Meld je dan nu aan. Voorwaarde voor het plaatsen van je STAP-opleidingen op STAP-budget.nl is natuurlijk dat je STAP-opleidingen opgenomen zijn in het scholingsregister van DUO of dat je concreet zicht hebt op opname hierin.

Wil je weten of je aanbod opgenomen kan worden in het STAP-scholingsregister of wanneer het invoeren hiervan mogelijk is? Kijk dan in deze planning/informatie van DUO of neem contact op met DUO.

Via deze link kun je je aanmelden als aanbieder van STAP-budget.nl. Wil je overleggen over de mogelijkheden van STAP-budget.nl? Stuur ons dan een contactformulier. Dan nemen we snel contact met je op om af te stemmen.
 
Tot zover weer onze update. We komen weer in de lucht bij nieuwe ontwikkelingen of andere zaken die we graag met je delen.

15 september 2023
STAP-budget.nl gaat verder als Opleidingvinden
Nu STAP stopt, gaat STAP-budget.nl verder als Opleidingvinden. Zo kunnen we mensen blijven helpen met het vinden van de beste opleidingen, en aanbieders blijven helpen met het vinden van meer deelnemers.
14 juni 2023
De laatste ontwikkelingen in de STAP-regeling
STAP stopt per 2024 vanwege bezuinigingen | 3 juli start eerstvolgende aanvraagtijdvak | Vanaf september naar verwachting alleen OCW-erkend scholingsaanbod mogelijk met STAP.
13 juni 2023
Nieuw voor opleiders: Logoblokken op STAP-budget.nl
Geef je merk extra aandacht en toon je aanbod exclusief als een bezoeker op je logoblok klikt! Logoblokken vergroten je naamsbekendheid en zorgen voor meer bezoek naar je plaatsingen. En daarmee voor meer aanmeldingen.
03 maart 2023
Zojuist bekend gemaakt: nieuw aanvraagmoment STAP!
UWV heeft zojuist bekend gemaakt dat STAP-budget weer aangevraagd kan worden op vrijdag 17 maart om 10.00 uur!