Nieuws aanbieders

STAP-regeling in Staatscourant: de belangrijkste wijzigingen

12 augustus 2021

Op 19 juli is de STAP regeling gepubliceerd in de Staatscourant. In dit artikel zetten we kort de meest interessante wijzigingen ten opzichte van de eerdere conceptversie op een rij, zodat je weer op de hoogte bent! 

De STAP-regeling gaat in per 1 januari 2022. Aanvragen kunnen bij UWV worden ingediend per 1 maart 2023. Er zijn belangrijke aanpassingen in de gepubliceerde regeling en ook enkele interessante aangekondigde ontwikkelingen: 

 

Wijzigingen:

  • De startdatum van de opleiding moet door de opleider worden opgegeven in het scholingsregister van DUO. Nieuw is dat het mogelijk is de opleiding toch later te laten starten als de opleider organisatorische redenen heeft.
  • De implementatie van EVC-trajecten en meerjarige scholing en cofinanciering (STAP-budget als aanvulling op financiering door derden) is uitgesteld, met 1 januari 2023 als streefdatum.

 

Aangekondigde ontwikkelingen:

  • Er wordt gewerkt aan een kader voor het toelaten van ook andere keurmerken en certificeringen naast de 4 huidige criteria om als opleider te kunnen worden geregistreerd in het scholingsregister. De 4 huidige criteria voor opleiders zijn:
    1. De opleider is erkend door het ministerie van OCW of
    2. De opleider beschikt over het NRTO-keurmerk of
    3. De opleider biedt opleidingen aan die leiden tot een door het NCP NLQF ingeschaalde kwalificatie of
    4. De opleider is erkend door een sector- of brancheorganisatie.

      De invulling van deze laatste categorie scholing zal nader worden ingevuld in overleg met VNO-NCW en moet een overzicht bieden van kwalitatief goede en arbeidsmarktrelevante scholing die voor branches en sectoren relevant is. Er is bij de start van de STAP-regeling geen uitputtend overzicht van opleidingen die opleiden tot een door een branche of sector erkend certificaat. Met het introduceren van het kader voor het toelaten van andere keurmerken en certificeringen, wordt tevens ingezet op het schetsen van een beter kader voor opleidingen die door een branche of sector erkend zijn.

  • Er komt een instrument met criteria aan de hand waarvan opleiders kunnen bepalen of hun scholingsactiviteiten arbeidsmarktgericht zijn en dus door de (geregistreerde) opleider in het scholingsregister van DUO mogen worden ingevoerd.

  • De invulling van het ontwikkeladvies wordt nog verder uitgewerkt in samenwerking met verschillende partijen waaronder de MBO Raad en de Stichting van de Arbeid met aandacht voor de kwaliteit van het advies en verantwoorde besteding van middelen.

Meer informatie of vragen over (deelname aan) de subsidieregeling STAP-budget?

 

Zie onze pagina veelgestelde vragen door aanbieders voor meer informatie. Op de pagina van DUO kan je meer lezen over het scholingsregister van DUO en is een e-mail adres te vinden voor verdere vragen. Op de pagina van UWV staat tevens meer informatie en een telefoonnummer voor vragen aan het UWV.

15 september 2023
STAP-budget.nl gaat verder als Opleidingvinden
Nu STAP stopt, gaat STAP-budget.nl verder als Opleidingvinden. Zo kunnen we mensen blijven helpen met het vinden van de beste opleidingen, en aanbieders blijven helpen met het vinden van meer deelnemers.
14 juni 2023
De laatste ontwikkelingen in de STAP-regeling
STAP stopt per 2024 vanwege bezuinigingen | 3 juli start eerstvolgende aanvraagtijdvak | Vanaf september naar verwachting alleen OCW-erkend scholingsaanbod mogelijk met STAP.
13 juni 2023
Nieuw voor opleiders: Logoblokken op STAP-budget.nl
Geef je merk extra aandacht en toon je aanbod exclusief als een bezoeker op je logoblok klikt! Logoblokken vergroten je naamsbekendheid en zorgen voor meer bezoek naar je plaatsingen. En daarmee voor meer aanmeldingen.
03 maart 2023
Zojuist bekend gemaakt: nieuw aanvraagmoment STAP!
UWV heeft zojuist bekend gemaakt dat STAP-budget weer aangevraagd kan worden op vrijdag 17 maart om 10.00 uur!