Veel gestelde vragen “Voor opleiders”
www.stapvooropleiders.nl
Om te kijken of en hoe je opleidingen in aanmerking kan laten komen voor de STAP-regeling kun je de website van UWV/DUO raadplegen. Zie hier ook de pagina met contactgegevens.
Als je opleidingen opgenomen kunnen worden in het STAP-scholingsregister van DUO, heb je de mogelijkheid om deze opleidingen op STAP-budget.nl in de categorie 'STAP opleidingen' uitgebreid te presenteren, om zo gemakkelijk in contact te komen met potentiële deelnemers.
De definitie van scholing
Een scholing is een vooraf vastgesteld programma, waar een docent aan verbonden is en enige vorm van toetsing is.
Ontwikkelingen afwegingskader arbeidsmarktgerichtheid
Arbeidsmarktgerichtheid van de scholing is één van de voorwaarden voor deelname aan het STAP-budget. Om opleiders te ondersteunen bij het bepalen of een scholing wel of niet arbeidsmarktgericht is, heeft ROA in opdracht van het ministerie van SZW een afwegingskader opgesteld. Dit afwegingskader is eind 2022 aangescherpt en voorzien van concrete voorbeelden. Voor opleiders is het zeer relevant om deze pagina over het afwegingskader te raadplegen.
Er is een ingroeimodel voor nieuwe keurmerken en certificeringen
Er zijn richtlijnen uitgewerkt voor het toelaten van ook andere keurmerken en certificeringen tot het scholingsregister van DUO, dan die al toegelaten zijn.
Voorwaarde voor publicatie van STAP Opleidingen op STAP-budget.nl:
- Je STAP-opleidingen zijn al in het STAP-scholingsregister van DUO geregistreerd (met basisinformatie per opleiding). Lees hier meer over het registeren van opleidingen in het scholingsregister van DUO. Hier kun je je vervolgens aanmelden bij STAP-budget.nl.
Heb je geen toegang tot het scholingsregister van DUO?
- Dan kun je op STAP-budget.nl je aanbod (bijvoorbeeld als training, webinar of e-learning) plaatsen in de categorie 'Open dagen & Evenementen'. Hier kun je als burger geen STAP-budget voor aanvragen, maar dit kan mensen wel verder helpen in hun keuzeproces of ontwikkeling, en hiermee kun je een groot publiek bereiken.
Stap 1. Voeg je STAP-scholingsactiviteiten in in het scholingsregister van DUO
Zie op de website voor opleiders van DUO/UWV wat hiervoor de voorwaarden zijn en hoe dit in zijn werk gaat.
Op het STAP-portaal van UWV waar burgers STAP-budget kunnen aanvragen is dit scholingsregister van DUO in te zien met basisinformatie per scholing/opleiding. Hier kan een burger de scholing selecteren waarvoor hij/zij STAP-budget wil aanvragen.
Stap 2. Breng je STAP-opleidingen onder de aandacht op STAP-budget.nl
STAP-budget.nl is een oriëntatieplatform waar mensen een passende STAP-opleiding (of andere ontwikkelactiviteit) kunnen vinden. Hier kun je je STAP-opleidingen onder de aandacht brengen die ook opgenomen zijn in het scholingsregister van DUO. De burger die interesse heeft in je aanbod kan vanaf je opleiding op STAP-budget.nl gemakkelijk doorklikken naar je website en zich aanmelden (en een STAP-aanmeldinsgbewijs verkrijgen). Meld je hier aan bij STAP-budget.nl.
Nog goed om te weten voor STAP-aanbieders:
- Het zal later mogelijk zijn om ook STAP-budget voor EVC-trajecten aan te vragen, met 1 juli 2023 als streefdatum.
- Iedere 2 maanden van een jaar start er een nieuw STAP-aanvraagtijdvak. Per aanvraagtijdvak kan een aanvraag voor STAP-budget gedaan worden voor een opleiding met een bepaalde startdatum. Zie hier het overzicht.
- Vanaf 3 weken voor de startdatum van de scholing (en uiterlijk 13 weken na afronding van de opleiding) dient de aanbieder een elektronische factuur bij UWV in, volgens een door UWV verstrekt format. Het bedrag wordt betaald nadat de elektronische factuur inclusief de benodigde informatie is ingediend.
- Voor het kalenderjaar 2023 bedraagt de verleningsgrens per scholing 300 per opleider. Uiteraard is het de opleider niet toegestaan om na het bereiken van die grens dezelfde of vergelijkbare scholing aan te bieden voor het scholingsregister van DUO.
Als je aan de plaatsingsvoorwaarden van STAP-budget.nl voldoet, dan kun je je STAP-scholingsactiviteiten invoeren op STAP-budget.nl.
Het aanmelden bij STAP-budget.nl is kosteloos en gaat geheel online. Je kunt je plaatsingen voorbereiden en alles klaarzetten voor publicatie. Pas als je een opleiding of andere dienst op publiceren zet, kies je een abonnement van een maand of jaar en dan committeer je je pas aan betalingsafspraken. Je kunt dus eerst uitgebreid testen en voorbereiden voordat je iets publiceert. Na publicatie kun je trouwens ook op ieder moment nog je plaatsing aanpassen in ons handige beheersysteem ‘Mijn Plaatsingen’. Je kunt dan bijvoorbeeld altijd later nog een brochure, video of afbeelding invoegen bij je plaatsing.
Er is een aantal manieren om gegevens in te voeren:
- Handmatig via een handige invoerportal.
- Opleiders kunnen dat ook doen via EDU-DEX (zij kunnen ook een subset van opleidingen vanuit hun EDU-DEX feed publiceren op STAP-budget.nl).
- Daarnaast zijn er nog andere koppelingen in ontwikkeling.
Neem contact met ons op als je wilt dat we meedenken over een voor jou passende oplossing.
Geef een STAP-aanmeldingsbewijs af
Na een eventuele intake kan de burger zich aanmelden voor een STAP-opleiding bij jou als aanbieder. Deze STAP-opleiding dient bij aanvang van de betreffende aanvraagtermijn opgenomen te zijn in het scholingsregister van DUO. Na aanmelding verstrek je de burger een STAP-aanmeldingsbewijs waarmee de burger via het STAP-portaal van UWV de STAP-subsidieaanvraag kan doen.
Op het STAP-aanmeldingsbewijs is onder meer aangegeven: de naam van de opleidingsinstelling, welke scholingsactiviteit de subsidieaanvrager wil gaan volgen, wat de start- en einddatum van de scholing is, en wat de uitvoeringslocatie is (niet voor afstandsonderwijs). (Er kan per aanvraagtijdvak STAP-aanmeldingsbewijzen afgegeven worden voor bepaalde startdata van een STAP-opleiding. Lees hier meer.)
Voor het bekostigd onderwijs kan in plaats van het STAP-aanmeldingsbewijs de aanmelding voor de gewenste opleiding worden gebruikt.
Dat STAP-aanmeldingsbewijs is voorlopig, aangezien de subsidieaanvrager/burger nog in de fase van subsidieaanvraag zit.
Het format van dit STAP-aanmeldingsbewijs is te vinden op deze pagina van UWV/DUO.
Als opleider kun je een vooraanmelding doen (optioneel)
Als opleider kun je het aanvraagproces van de burger vereenvoudigen door een vooraanmelding te doen in het (opleidersdeel van) het STAP-portaal van UWV. Je kunt per individu een vooraanmelding doen of voor meerdere personen tegelijk. (Let op: een vooraanmelding is geen vervanger van het STAP-aanmeldingsbewijs. En de vooraanmelding geeft geen extra rechten bij de aanvraag voor de burger.)
De burger vraagt STAP-subsidie aan in het STAP-portaal van UWV
De burger accepteert in het STAP-portaal van UWV de vooraanmelding van de opleider, of geeft zelf aan (met gebruik van het scholingsregister van DUO dat hierin is opgenomen) welke scholing hij/zij wil gaan doen met het STAP-budget. Ook het STAP-aanmeldingsbewijs heeft de burger nodig voor het aanvragen van STAP-subsidie.
Na indiening besluit UWV veelal binnen een paar minuten of binnen een dag, en maximaal binnen vier weken op de aanvraag tot subsidieverlening.
Personen voor wie het niet mogelijk is om langs digitale weg het aanvraagproces te doorlopen, is bij UWV een voorziening waarbij deze personen worden ondersteund in het aanvraagproces.
Als het STAP-budget wordt toegekend gaat hiervan een afschrift naar de opleider in de vorm van een inkooporder.
Dien een elektronische factuur in vanaf drie weken voor de startdatum van de scholing en binnen 13 weken na afronding van scholing
Als aanbieder ben je verplicht om vanaf drie weken voor de startdatum van de scholing en uiterlijk binnen 13 weken na afronding van de scholing een elektronische factuur volgens een door UWV verstrekt format in te dienen. Het STAP-budget wordt (als voorschot) betaald nadat de opleider een e-factuur aan UWV stuurt.
Vooraf sluit UWV de STAP-aanbieder aan op de STAP-broker 'Tie Kinetix'. Zij verzorgen namens UWV de e-facturatie.
Wat als een opleiding na het moment van aanvraag wijzigt van startdatum/einddatum en/of locatie?
Voor het UWV zijn de gegevens op het STAP-aanmeldingsbewijs leidend. Tussentijds is het mogelijk dat de deelnemer mutaties doorgeeft aan het UWV. UWV vraagt de burger altijd of mutaties zijn afgestemd met de opleider.
Wat als de opleiding tussen moment van aanvraag en start van de opleiding wordt geannuleerd door opleider?
De opleider geeft de annulering tijdig door aan UWV. In het geval de subsidie al is voorgeschoten, stort de opleider de subsidie terug aan het UWV.
De subsidieontvanger/burger heeft meldingsplicht gedurende de subsidieperiode
Het voldoen aan de meldingsplicht door de subsidieontvanger/burger is van groot belang. Op basis van tijdige informatie van de subsidieontvanger kan de subsidie immers nog in de subsidieperiode worden aangepast. Het gaat bij de melding om die zaken die van invloed zijn op de hoogte van de subsidie of de periode van subsidieverstrekking. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan omstandigheden waardoor de scholing niet of niet geheel kan worden afgerond, of niet binnen de tijd kan worden afgerond, één van de andere subsidieverplichtingen niet kan worden opgevolgd, of zich andere omstandigheden voordoen die van invloed kunnen zijn op een subsidiebeslissing. De subsidieontvanger dient zijn melding verder toe te lichten en daarbij relevante stukken te overleggen. Aan de hand van de melding en de toelichting daarop kan het UWV bijvoorbeeld besluiten de einddatum van de periode waarover de subsidie is verleend, naar achteren te schuiven. De melding kan ook aanleiding zijn om de subsidie in te trekken, de verleningsbeschikking te wijzigen of om de subsidie op een lager bedrag vast te stellen.
Upload binnen 3 maanden na eindatum van de scholing een bewijs van deelname
Binnen 3 maanden na de einddatum van de opleiding verstrekt de opleider een bewijs van deelname waaruit blijkt dat de deelnemer de scholing heeft afgerond. De opleider kan dit uploaden in het STAP-portaal van UWV.
De subsidieontvanger/burger dient de scholing af te ronden. Bij de vaststelling van de subsidie wordt dit gecontroleerd.
De scholing is afgerond indien de subsidieontvanger/burger de scholing heeft voltooid met:
- een diploma of certificaat;
- of een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van ten minste 80%.
Als na afronding van de scholingsactiviteit niet aan een van de genoemde gronden wordt voldaan, dan dient dit te worden vermeld op het bewijs van deelname.
De subsidie wordt vervolgens binnen 13 weken na de einddatum van de scholing vastgesteld door UWV.
De deelnemer ontvangt hierover een beschikking van UWV.
Terugvordering bij de opleider
Terugvordering bij de opleider door UWV is mogelijk als de opleider zijn verplichtingen niet nakomt, bijvoorbeeld wanneer de opleider geen of een onvolledig bewijs van deelname heeft verstrekt, of in het geval dat de scholing niet is gestart of bij tijdige annulering van burger én het voorschot niet door de opleider aan UWV is terugbetaald.
Wat als de deelnemer de scholing niet kan volgen of niet kan afronden?
Als de deelnemer de scholing niet kan starten of kan afronden, dan bestaat er geen recht op subsidie. De deelnemer moet dit zo snel mogelijk aan UWV doorgeven, zodat UWV kan voorkomen dat het STAP-budget betaald wordt of het STAP-budget kan terugvorderen bij de opleider. Als de deelnemer niet meedeelt dat hij of zij de opleiding niet kan afronden en het niet volgen of afronden* is te wijten aan de deelnemer, dan kan de deelnemer voor een periode van maximaal 2 jaar worden uitgesloten van het aanvragen van STAP-budget.
*) De scholing is afgerond als de deelnemer de opleiding heeft voltooid met:
- een diploma of certificaat;
- of een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van ten minste 80% (of ten minste 80% digitale activiteit bij digitale scholing).
Zie hiervoor de meest gestelde vragen voor burgers.